Değerlerimiz

TAO

Tao’dan söz edince hemen hemen büyük bir çoğunluğun aklına hemen sex geliyor. Oysaki Tao yoldur, akıldır. Kişinin kendisinin farkındalığını ve becerilerini ustalık seviyesine çıkarmasıdır. Tao’da insan kendisini geliştirmeye yönlendirilir. Katı ve sert bir disiplini insan doğasındaki tembelliği ve kolaycılığı aşması için kullanır.

Tao’yu anlamak, insanın içerisinde yaşadığı doğal, coğrafi ve sosyal yaşamla uyum içerisinde ve kendisini ve başkalarını saygıyla var etmesidir. Tao, şeyleri var eden enerjiyi ve o enerjinin doğasını ve sistemleşmesini kavramaktır.


Bir şeyin bedenini, enerjisini, ruhunu tanımak, onun nasıl çalıştığını anlamak, ondaki enerji ile uyum ve denge oluşturmak… Bu beden, bir insan, bir hayvan veya dünya olabilir. Her canlı kendisini var eden varlık enerjisine ve kendi yaşam hareketinin yarattığı enerjiye sahiptir.


Enerji yani Chi her şeyi var eden ve her şeyin kendi formunda var olan varlık enerjisidir. Bu en temel enerjidir. Bunun yanı sıra bütün canlı varlıkların yaşamlarını sürdürmek için gereken enerji vardır. Bunu beslenerek ve nefes alarak edinirler. Her canlı varlık; bitkiler, hayvanlar ve insanlar, yaşamlarını sürdürecekleri yiyecek ve içeceğe muhtaçtır. Her canlı kendi bünyesini hayatta tutacak yani kendi formunun, kendi bedenin özelliğine göre beslenir.


İnsan, Tao’yu anlamak için, Doğada var olan şeyleri gözlemlemeli. Ekolojik dengeyi ve ekoloji içinde var olan şeylerin arasındaki sistemleşmeyi çözümlemeli. Her şey enerjidir ve yaşamı enerji oluşturur. Enerjinin kendisi de kendi var oluşuna sahiptir. Her canlı şey beslenir. Kendi yapısına uygundur. Bitkiler kökleriyle beslenir, hayvanlar ve insanlar ağızlarıyla… Canlıların yaşamlarını devam ettiren temel sistemleri vardır: solumak, beslenmek, sindirmek; havadan, yiyecek ve içeceklerden elde edilen enerjinin bedeni hayatta tutması içinde bu enerjiyi bedenin her zerresine ulaştıran sistemler de var. Bu sistemlerin çalıştırdığı organlar, kaslar, tendonlar, iskelet, deri gibi yapılar var. Duyular, hisler, duygular, düşünceler var. Hepsinin kendi sağlığı ve bütünü meydana getiren işleyişlerinin sağlığa olan etkileri var. Her bir hücre kendisi ve bunun yanı sıra bütüne ait bir parça. Her hücre kendisine ve bütüne hizmet eden bir sistem içerisinde.

Her var oluş kendi amacını, kendi yaşam süresi içindeki davranışlarıyla ortaya koyar. Her var oluş kendi sisteminin veya kendi zaman döngüsünün tekrarıdır. Ve her şey hareket halindedir. Yıllar, aylar, günler, saatler birer döngüdür. O döngülere insanın verdiği isimlerdir. Doğadaki; yer yüzündeki ve gök yüzündeki olayları gözlemleyerek tekrar edilişlerin periyodik döngülerini temsil ederler. İnsan bunlara bakarak, toprağı tohumlamayı, hasadı kaldırmaya karar verir. Zaman dilimlerini kullanarak yaşamı yönlendirir. İlişkiler oluşturur, bağlantılar kurar.


Tao şeylerin doğal işleyişidir. İnsan şeylerin işleyişini anlayıp, doğayla uyum kurduğunda ve kendisini anlayıp, içsel uyum kurduğunda sağlıklı ve uzun yaşar. Tao rüzgara veya suya direnmek değil, rüzgardaki veya sudaki enerji ile uyum kurarak onunla dans etmektir. Tao başkalarıyla savaşmak değil, başkalarındaki enerji ile saygı ile uyum kurmaktır. Savaşmak kaçınılmaz olduğunda ise düşmanla değil savaşla uyum kurmaktır.


Tao felsefesini anlamak için doğada var olan şeylerin ve olayların arasındaki sistemleri ve sistemleşmeyi görmek ve her şeyin kendi doğasına olan uygunluğuna saygı göstermek önemlidir. Doğadaki işleyiş, insan içinde geçerlidir. Benzerliklerden yola çıkarak algı ve anlamlar yapılandırılır. Tao’nun en temel yaklaşımı uyum kurmayı öğrenmek için o şeyin davranışlarını gözlemlemek ve o şeyi tanıyınca onunla uyumu sürdürmektir.


Tao şeylerin var oluşu ve var oluşundaki doğanın işleyiş prensipleridir. Bu evrenin bütününden insana, insanın en küçük parçasına kadar her şeyin özündeki enerjiyi çözümlememize hizmet eder. Her şeyin kendisine özgü bir bedeni, enerjisi ve doğası vardır. Şeyin bedeni, enerjisi ve doğasını bütün yönleriyle anlamak… Tao’yu anlamaktır.

Değerlerimiz

Saygı

Boyun eğmek, itaat etmek, biat gibi kavramlar dışında, kişinin kendi sınırlarını ve başkalarının sınırlarını kabul ederek korumasıdır. İnsanı anlamak ve tanımaktır.

SAMİMİYET

Kişinin saygı temelinde kendisine ve başkalarına açık, net, içten ve dürüst yaklaşımlar oluşturmasıdır.

NEZAKET

Karşılık beklemeksizin insana ve varoluşa hizmet etmektir.

DESTEK OLMAK

Samimiyet ve içtenlikle, kibar yaklaşımlarla anlayış geliştirmesidir.

CENNETİNİZİ PAYLAŞIN

CENNETİNİZİ PAYLAŞIN

Her canlı beslenmeye ihtiyacı olan bir sisteme sahiptir. İnsan sadece açlık ve susuzluk gibi temel fiziksel ihtiyaçlarla sınırlı değildir. Bitkilerde,…
KENDİNE GÜVENMEK

KENDİNE GÜVENMEK

Kişisel gelişimin şu veya bu disipliniyle ilgili olan her eğitmen, öğretici ya da ilgilisi, insanlara şu tavsiyeyi önerir. “Kendine güven,…
TESTOSTERON İMPARATORLUĞU

TESTOSTERON İMPARATORLUĞU

Yaşama yüklenen anlamın kilitlerinden birisi hazdır. Yaşamında;YaptıklarındanBildiklerindenBağ kurup, iletişimde olduklarındanElde edip, sahip olduklarındanOlduklarındanhaz alamayan kişilerin yaşamları monoton ve tük düze…
TRAVMA

TRAVMA

Beden istemese dahi bir travma, bir acı zihinsel olarak sürekli tekrar ettirilir. Bu zihin katmanlarındaki öğrenmeye dair zekânın kendisini var…