CHI KUNG İLE PROGRAMLAMA

Bir insanın mental becerileri ile fiziksel becerileri arasında muhteşem bir iz düşüm ve benzerlik vardır.
Mental veya fiziksel bir yeni paradigma yada davranış öğrenirken her ikisinde de gerilim oluşur.
Mental veya fiziksel öğrenme süresinde oluşan bu gerilime teslim olmak o şeyi öğrenmekten uzaklaştırır. O noktada gerilime rağmen devam ederek sonuç almaya yönelmek ve alınan sonucu sistematik olarak tekrar etmek gerilimin giderek sonlanmasına yol açar.
Chi Kung’da en temel olan Ağaç Duruşu, At Duruşu gibi hiç bir şey yapılmayan egzersizlerde, gerçekte olan şey kişinin içsel kavgasıdır. Kendisine meydan okumuş ve yeni bir beceriyi hayatına katılmak üzeredir. Çabasızlık ilkesinin fiziksel formu olan bu duruşlardaki meydan okumaya kişi devam ettiği takdirde, içsel kuvvet, içsel disiplin, sabır, sağlamlık, irade gibi programlarını yenilemektedir. Şayet arzulanan sonuca erişmeden bu çalışmaya son verirse, eski programları (mental ve fiziksel) daha da kuvvetlenerek kişiyi tembelliğine, ataletsizliğine, sabırsızlığına, başlayıp-bitirememeye mahkûm olarak kalmasına yol açar. Eski program update edilemeden daha da rijit ve katı hale gelir ve kırılması gittikçe daha da kolay olmaz. Bir duruşla hem zihinsel hem de fiziksel programla yapılır. Her yeni bilgi eski bilginin üzerine kaydolur. Yeni kayıt eski bilgiyi kapsar ve dönüştürür. Kayıt tamamlanmadan yazım işlemine son verilmesi, başlanan süreci sonlandırmak sonucu “hata” olarak kayıt etmeye neden olur.
Bu nedenle yeni bir beceri edinmek için yapılan bütün işlemler arzulanan sonucu yani hedefi gerçekleştirene kadar devam ettirilmelidir. Aksi durumda ise o şeye hiç başlanmamalıdır.
Faruk Acarsoy