TAO YAŞAM BİLGELİĞİ

Bir insanın Taocu bir yaşam yoluna girmesi, yaşamını oluşturan dört temeli dengeye getirmeye başlamış olması demektir. İnsan yaşamını oluşturan bu dört temel:
1- Toplum Yaşamı
2- Aile Yaşamı
3- Özel Yaşamı
4- Ruhsal Yaşamı
Bu dört temeli dengeye getirerek, tam ve eksiksiz yaşarken Tao’nun Erdemlerini de içselleştirmiş olması ve her alanda doğal hale gelmesi önemlidir.

Tao'nun Erdemleri:
Saygı
Samimiyet
Nezaket
Destek Olmak

Taocu olmak, yaşamın temellerini oluşturan; Toplum, Aile, Özel ve Ruhsal alanlarda, Saygı, Samimiyet, Nezaket ve Destek Olmayı dengelemektir… Tao insana Dengeli Yaşam için Bilgelik yolunun yol haritasını oluşturmaya hizmet eder. Her insan kendi öznel ve biricik yolunda ilerler. Tao yaşamı oluşturan alanlarda ne yapmamızı değil nasıl yapmamızı kendi eşsiz modelleriyle idrak oluşmamıza katkı sağlar.

TAOCU OLMAK NE ANLAMA GELİR?

Taocu olmak, Tao bilgeliğini hayatın her alanında somutlaştırmaktır: toplum, aile, özel ve ruhsal yaşamda. Birçok Taocu topluma lider, danışman, girişimci ve profesyonel olarak katılır. Bunun yanı sıra pek çok insan, aile ve ev hayatlarına odaklamış olan bireylerdir. Kadim masallarda sunulan Taocu ölümsüzlerin hikayeleri “Taocu Ölümsüzler” ve “Dans Eden Ejderhanın Masalları”, hayatın her kesiminden Taocuların hayatlarını vurgular. Ancak Taocular arasında ortak olan bir şey varsa, o da yaşamın bu yönlerinin her birinin varlığı ve dengesidir. Taocular sadece hayatın bu dört yönünü tam olarak yaşamakla kalmaz, aynı zamanda her birinin içinden geçmek için bir bakış açısı ve sanatsal bir model ortaya koyarlar

Taocu’nun toplusal yaşamının merkezinde liderlik sanatı vardır. Liderlik, kontrol etmek ve işleri kendi yolumuza gitmeye zorlamak ya da diğer herkesi arkamızdan gelen bir sürüye dönüştürmek değildir. Aksine, ilham vermek ve örnek teşkil eden model ortaya koymaktır. Liderlik sanatının temelini oluşturan görüş, “enginlik görüşü” olarak bilinir…

Taocu’nun ev yaşamının merkezinde sağlıklı yaşam sanatı vardır. Sağlıklı yaşam, vücudun yaşam gücünü takdir etmek ve onu sağlıklı bir beslenme ve sağlıklı aktif yaşam tarzı ile beslemek demektir. Aynı zamanda aşırılıklara kapılarak, bedeni ve zihni fazla çalıştırarak yaşam enerjisini boşa harcamamak anlamına gelir. Sağlıklı yaşam sanatının temelini oluşturan bakış açısına sadeliği kucaklamak denir.

Taocu’nun özel hayatının merkezinde gizleme sanatı vardır. Taoda gizlemek, mesafeli ve bağlantısız olmak anlamına gelmez. Daha ziyade, göz kamaştırmamak veya kendimizi ilgi odağı haline getirmemek anlamına gelir. Modern kültürümüz, başarılarımızla övünmemizi ve zenginliğimizi sergilememizi teşvik ediyor. Taocular, yeteneklerini ve becerilerini sergilemenin aksine, bilgilerini ve hatta bilgeliklerini sadece uygun yer ve zamanda kullanarak gizlerler. Gizleme sanatının temelini oluşturan bakışa, hikmetimizin semavi enginliğini, görkeminden zevk almaktan ziyade gizlemek anlamına gelen gizli sema denir.

Taocu’nun ruhsal yaşamının merkezinde varlık sanatı vardır. Var olma sanatı, yaşanmış deneyimlerimizin her yönüne dokunur. Varlık sanatının temelini oluşturan bakış açısı özgür ve sade yaşamaktır, Tao’nun sınırsız genişliğinde tamamen özgürleşmiş bir bilincin eğlenceli yolculuğuna atıfta bulunan Taocu kadim usta Zhuangzi’den bir ifade.

Bu sohbetin amacı sadece Taocu olmanın hayatın toplumsal, aile, özel ve ruhani alanlarında tam olarak yaşamak olduğunu göstermek değil, aynı zamanda bizi durmaya, düşünmeye ve kendimize sormaya davet etmektir: hayatımızın toplumsal, aile, özel ve ruhsal yönlerini? Bazılarını diğerlerinin pahasına vurguluyor ve daha mı çok öemsiyoruz? Yaşamımızda dünyevi ve ruhsal bilgeliği birleştirmeyi hiç düşündük mü? Bu soruları daha önce düşünmediyseniz, işte bu sohbetin amacı bu soruları ve başka soruları kendinize sormayı teşvik etmektir.

BİLGİYE CAN VERMEK

Taocu metinlere bilgi kümesi olarak yaklaşmak Tao’nun ruhunu kavramaktan uzaktır. Taocu metinler teori aktarmak üzerine kurgulanmamıştır. Taocu metinler bilginin pratiğe dönüştürülme reçeteleri gibi anlaşılmalıdır. Metinler sadece zihni veya ruhu beslemek amacını gütmezler, bilgi uygulanarak, pratiğe dökülerek yaşam bulur. Uygulanan bilginin ruhu canlanır. Herhangi bir Taocu metnin amacı, insanların daha iyi bireyler olmalarına yardımcı olmak ve dünyayı daha uyumlu ve barışçıl bir yer haline getirmektir. Tao’nun manevi geleneğini başlatan Taocu klasiğin adı Tao Te Ching. Tao “doğal yol”, te ise “erdem” anlamına gelir. Birlikte, Tao yolunun doğal olanı takip etmek ve erdemli olanı somutlaştırmak olduğunu belirtirler.

Salı Sohbetlerinin amacı Tao’nun ne olduğuna dair bir mana yapılandırmak ve öğretilerinin doğru ve net anlaşılmasını hedeflemiştir. Binlerce yıl öncesinde kaleme alınan metinlerin o zamanlarda yaşayan insanların basitçe algılayıp anlayabileceği ve uygulayabildikleri bir sadelikte olmasına karşın, günümüzde bu metinler artık paradoksal metaforlar olarak anlaşılmakta ve kavranmaları kolay olmamaktadır. Bir zamanlar sade ve basit olan ve kolaylıkla uygulanabilen metinler, aradan geçen yıllar ve değişime uğrayan dil nedeniyle kavranamaz yapılara dönüşmüştür. Ve ayrıca farklı bir kültürün bilgeliğini değişen üretim tarz ve ilişkileri, tarihsel ve sosyolojik bağlamlarından da bağımsız olarak kendi saf yapısını aktarmak yeni ve anlaşılabilir kavramlar ile mümkündür. Şüphesiz ki bilgeliği bir zaman dilimine hapsedip başka zamanlarda keşfidilemez, anlaşılamaz gibi bir çerçeveye sıkıştıramayız. Bilgelik her zaman kendisini var eden ve içinde var olduğu kültüre göre de yeniden yapılandırarak hayat bulur. Taocu yaşamda bilgeliğin karşılığı ‘söz söyleme sanatı’ değildir; aksine bilgelik yapmak kavramıyla anlaşılmalıdır. Çünkü insan yapabildiği şeyler konusunda bilgedir.
Faruk Acarsoy